Aan elke "idioom" (extern gedefinieerde taalstring) kan worden gerefereerd in een skelet van SPIP door middel van deze syntaxis:
<:prefix:code:>
Op zoek naar de code in meerdere bestanden
Het zoeken naar de code kan in diverse bestanden gebeuren. Standaard zal SPIP, wanneer geen prefix werd aangegeven, zoeken in bestand local_xx.php
, vervolgens in spip_xx.php
en tenslotte in ecrire_xx.php
. Wordt de code niet gevonden in de gevraagde taal, dan wordt opnieuw gezocht in de Franse taal. Werd de code nog steeds niet gevonden, dan wordt de code zelf weergegeven (waarbij een onderliggend streepje door een spatie wordt vervangen).
Je kunt aangeven dat in meerdere bestanden moet worden gezocht met de volgende syntaxis:
<:prefix1/prefix2/.../prefixN:choisir:>
Een taalbestand overschrijven
Om gegevens uit de al in SPIP bestaande taalbestanden te overschrijven, bijvoorbeeld ecrire/lang/spip_xx.php
of een taalbestand van een plugin met formaat lang/plugin_prefix_xx.php
, hoef je slechts een bestand squelettes/lang/local_xx.php
te maken en hierin de aangepaste of nieuwe items te definiëren. SPIP gebruikt zo’n "lokaal" bestand automatisch en zoekt er als eerste in naar de gevraagde code.
Zo’n handeling wordt vaak gebruikt voor lokale aanpassingen. In Nederland spreek je van "provincies", terwijl dat in Frankrijk "departementen" worden genoemd.
Maar let wel op! Je kunt hetzelfde idioom tegenkomen in meerdere taalbestanden. Wanneer dit in een andere context wordt gebruikt, loop je het risico dat je ook dát idioom overschrijft. In dat geval kun je beter een squelettes/lang/plugin_prefix_xx.php
taalbestand maken met daarin uitsluitend het aangepaste idioom.